Γαστρονομία

Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η φρουτάλια ή φουρτάλια.

Πρόκειται για ομελέτα που εκτός από αυγά περιλαμβάνει -κατά κύριο λόγο- πατάτες σε ροδέλες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα τηγανισμένα σε χοιρινό λίπος (γλίνα). Τα παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα είναι χοιρινά και το ψήσιμό τους στη γλίνα είναι αυτό που τους δίνει την ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, μπορούν να προστεθούν μπαχαρικά και μυρωδικά όπως ρίγανη, δυόσμος, μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι.

Ένα άλλο παραδοσιακό φαγητό της ανδριώτικης κουζίνας είναι ο “λαμπριάτης“. Μαγειρεύεται το Πάσχα και είναι κατσικάκι γεμιστό που ψήνεται σε μεγάλο ταψί, πάνω σε κληματόβεργες συνήθως σε ξυλόφουρνο!

Επίσης, γνωστά είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τα παστίτσια, τα παστέλια και τα καλτσούνια, τα οποία βρίσκει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού.

Τοπικά Ανδριώτικα προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε:

  • Καπνιστά χοιρινά λουκάνικα και λούζα
  • Θυμαρίσιο μέλι, ρίγανη, κάπαρη
  • Σουμάδα
  • Ρακί
  • Διάφορα τυριά τα οποία παρασκευάζονται με τοπικές τεχνικές όπως πετρωτή, κεφαλάκι, φρέσκο μαλακό τυρί, κοπανιστή και κατσικίσια αρμεξιά